Consulting

Att hitta rätt nivå på föreläsningen

Det är så fruktansvärt svårt att lyckas pricka rätt nivå på en föreläsning eller workshop. Förväntingarna skiftar mellan alla deltagare och förkunskaperna kan vara enormt skilda. Vid ett antal tillfällen har jag skickat ut kontrollfrågor för att ta pulsen på förkunskaper och förväntningar. Men det är samtidigt svårt att klassificera sig själv och sina kunskaper om olika ämnen. Är jag avancerad, nybörjare eller helt ganska kunnig? Alla har vi vår egen uppfattning och tolkning, vilket gör att kontrollfrågor inte bidrar med någonting.

Eftersom jag föreläst om sökmotorer och sökmotoroptimering sedan många år tillbaka har jag en förhoppning om att jag kan skifta nivå efter målgrupp på plats. Men det är inte alltid lätt, när man försöker följa en röd tråd igenom timmarna där man ska försöka inspirera och engagera.

En sal för föreläsningar.

I förra veckan stod jag och pratade om Google Analytics med min kollega Hannes för Analyticsdagarna. Bland deltagarna var kunskapsnivån väldigt spridd, vilket gjorde våra sex timmar tillsammans på Hitech svåra. Att försöka få med alla på tåget när några behöver förstå grunden samtidigt som andra vill höra någonting helt nytt. Svårt läge, men samtidigt matnyttigt. I liknande situationer, framförallt när man är två som ska leda en workshop eller föreläsning, kanske det finns en naturlig övergång till att dela upp avsnitt och gå skilda vägar? Jag önskar att jag hade svaret.

Då jag gillar utmaningen med att engagera och inspirera andra människor kommer min hjärna fortsätta att brottas med problematiken. Jag vill hitta rätt nivå på föreläsningen. Varje föreläsning. För varje grupp. För varje deltagare.

Per Pettersson, skribent om digital marknadsföring och konsult i Stockholm. Syns oftast bakom en skärm i ett sökresultat eller powerpoint. Överdrivet glad i att föreläsa och träffa nya människor.

Standard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.