Företagskultur

4 sätt att förbättra relationen med dina kollegor

Att vara vän med alla kollegor är omöjligt. Man kan inte dela intressen, åsikter eller humor med alla kollegor. Det finns inte tid att umgås med alla eller lära känna alla. Men man kan absolut se till att ha en bra relation med alla som man arbetar med eller runt omkring sig. Det främjar företaget, dig själv och dina kollegor.

Förbättra relationen med kollegorna

Uttryck tacksamhet. Om en kollega ger dig feedback, hjälper dig med att lösa ett problem eller kommer bra ett förslag kring någonting som du arbetar med – se till att uttrycka din tacksamhet. Svara inte ”stort tack” på alla mail som kommer, men vänd dig till kollegan och tacka. När du själv hjälper någon som i sin tur tittar på dig och säger ”tack, nu blev det mycket bättre” eller ”det här var smart, tack” så får man den där inre sköna och varma känslan av att vara uppskattad. Den känslan är som bränsle för bilen vilken vi människor kan gå väldigt långt med.

Värdesätt deras tid. Även om du har sitter med en tight deadline och det känns som att du har femtioelva aktiviteter att slutföra innan dagen är slut, värdesätt dina kollegors tid. Ett bokat möte där en kollega vill ha dina åsikter ska inte flyttas nonchalant. Om du inte kan få loss tiden, se till att prata med kollegan så att hen förstår varför du inte har tid just nu. Ge ett förslag på ny tid, men först – se till att förstå vad du ska bidra till. Har din kollega en egen tight deadline och känner sig beroende av din feedback? Då gäller det att prioritera. Din, min och hens tid är lika viktig.

Ta hand om dina kollegor

Erbjud hjälp. Att proaktivt erbjuda hjälp när situationer uppstår är värd din vikt i guld. När en kollega får ett projekt som påminner om ett tidigare för dig, erbjud hjälp och insikter från din egen erfarenhet. Ser du att en kollega verkar stressad, fråga om det finns någonting du kan göra för att underlätta.

Lägg viktiga datum på minnet. Födelsedagar, bröllopsdagar och andra dagar som har tyngd hos dina kollegor är värda att minnas. Notera det i din kalender och gör det där lilla extra vid stora tillfällen. Favoritkaffet från kaféet vid hörnet på kollegans 40-årsdag är en liten gest för dig, men stor för kollegan.

Själv så försöker jag bli mycket bättre på att värdesätta mina kollegors tid och att erbjuda min hjälp. Vad kan du bli bättre på?

Per Pettersson, skribent om digital marknadsföring och konsult i Stockholm. Syns oftast bakom en skärm i ett sökresultat eller powerpoint. Överdrivet glad i att föreläsa och träffa nya människor.

Standard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.