Företagskultur

Om chefen säger nej till din idé

Du sitter på årets idé. Du har en lösning eller kanske ett väldigt kreativt och genomtänkt förslag som du vill pitcha på chefen. En stunds fundering vid kaffemaskinen får du din idé bekräftad av dina tankar och du letar upp chefen med din pitch.

Chefen säger nej.

Det behöver inte vara idén som tokig eller chefen som inte förstår. Men för att komma vidare och inte bara släppa taget bör du direkt ställa några motfrågor för att förstå vad det är som chefen inte verkar gå igång på.

Vad skulle behövas för att du skulle gilla min idé/gå med på mitt förslag? En enkel fråga som försöker identifiera vad chefen inte ser som genomförbart. En motfråga som i många fall kan ge dig ett svar på vad det var som chefen fastnad på.

Tack för din feedback. Skulle det vara bättre om jag tog upp det om några veckor/månader? Ibland kan tajmingen vara boven i dramat och inte själva idén. Ställ en motfråga för att se om du råkat komma ett förslag som helt enkelt bara ligger fel i tiden.

Vad borde jag fokusera på istället? Det är lätt att stänga ner, känna sig ouppskattad och utanför när ens idéer och förslag skjuts ner. Men glöm inte bort att du är smart. Du är kreativ. Du har framförallt visat en vilja att förbättra företaget där du arbetar. Du visar framfötterna, även om du får ett nej.

Istället för att bli irriterad, fråga din chef vad du borde fokusera på istället. Det krävs mod för att våga komma med förslag och egna idéer. Det finns bara dåliga chefer som inte vill höra idéer av kollegor och anställda.

Per Pettersson, skribent om digital marknadsföring och konsult i Stockholm. Syns oftast bakom en skärm i ett sökresultat eller powerpoint. Överdrivet glad i att föreläsa och träffa nya människor.

Standard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.